Eerste editie HIAthlon

19-09-2019

Het idee van teamcaptain Marco Essenberg en Cor Hamels om in Hendrik-Ido-Ambacht voor het goede doel een 1/8e triathlon te houden werd zaterdag 14 september dan toch werkelijkheid. In het park Sandelingen-Ambacht deden, verdeeld over drie starts, 165 atleten onder ideale weersomstandigheden mee aan de Lucrasoft HIAthlon. Jan Stehouwer uit Leusden won bij de mannen in een tijd van 1:00:10. Bij de vrouwen was Kirsten van de Ruit uit Zwaanshoek met een tijd van 1:07:59 de snelste.

Supertrots
"We zijn supertrots dat we dit met elkaar voor elkaar hebben gekregen," sprak Marco Essenberg na afloop van het evenement. "We zijn ook blij met de positieve feedback die we van alle kanten hebben gekregen; van de sporters, van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), van de gemeente. En dat voor een eerste keer. Het was ook mooi om te zien hoe de vrijwilligers (circa 45 personen, red.,) 's morgens soms wat onwennig aan hun taak begonnen, maar snel in hun rol groeiden. Straks komt er een evaluatie en dan gaan we bezien wat nog beter zou kunnen. En dan komt ook de vraag op tafel of er een vervolgt komt. Nu leven we in een euforie, maar we moeten ook kijken naar het uiteindelijke rendement voor het goede doel: de Roparun."

Drie heats
De HIAthlon kende drie heats. De eerste om 10.00 uur was een 1/8e triathlon, die ook openstond voor duo's en trio's. De tweede om 12.00 uur uur betrof eveneens een 1/8e triathlon en kende veel NTB-licentiehouders aan het vertrek. De laatste heat om 14.00 uur, een mini-triathlon, stond ook weer open voor twee- en drietallen.

Parcours
Los van een stukje Achterambachsteweg (bij het onderdeel fietsen) was het park het toneel van de HIAthlon. Dit was overzichtelijk voor alle betrokkenen: atleten, organisatie en publiek. Bij het parc fermé keek een official van de NTB toe of de wisselingen zwemmen/fietsen en fietsen/lopen reglementair verliepen. Officials op motoren controleerden of er bij het fietsen niet gestayerd werd. De één op een gelikte triathlonfiets, de ander weer op een mountainbike en de jeugdige Lisa Vos op een gewone damesfiets. De brug over de waterpartij was een ideale plek om de atleten te volgen en aan te moedigen. "Het deed me denken aan Bartlehiem," aldus Marco Essenberg.

Deelnemersveld
Aan de HIAthlon deden behoorlijk wat lokale sporters mee. Ambachter Richard den Hollander eindigde heel verdienstelijk als tweede man in een tijd van 1:00:23. Martin Lobrink, de voormalige ASWH-goalie, werd zesde in een tijd 1:07:36. "Na mijn voetbalcarrière ben ik vooral gaan hardlopen. De laatste vier jaar doe ik ook triathlons. Ideaal die diversiteit. Deze triathlon beviel goed, al waren de bochten bij het fietsen vrij lastig. Maar dat is ook een kwestie van techniek." Ook de tijd van de Ambachtse Natasja Langendoen (1:10:48) mocht er zijn. Mark Drenth legde met een tijd van 1:09:33 beslag op de negende plek en was daarmee de snelste Zwijndrechtenaar.

Achtertuin
En zo had had iedereen zijn reden om mee te doen. Neem Henk-Jan Kamperman. "Ik squash en ik loop geregeld hard om de conditie op peil te houden. Wordt er dan zo'n evenement in je achtertuin gehouden, dan wil je toch ook graag meedoen," vertelde de bewoner van de Ter Spillstraat, die een tijd van 1:22:09 liet noteren.

Tekst: Michel van Straten